mandag 3. mars 2014

Historietimer med mann i lusekofte

Helt uten anstrengelse satt vi som eleven foran salige Aristoteles og lot oss forføre -og føre. Av Frank Aarebrot. Av professoren (67) - denne bautaen av sammenlignende politikk og demokratiutvikling, som  småpludret seg gjennom 200 års norsk historie på 200 minutter. Avbrutt av to røykepauser og et par digresjoner. Som selvsagt ikke var digresjoner, men små historier som var med på å flette sammen dette sirlige mønsteret som heter demokratiet Norge, selv 200 år etter Eidsvoll.

 Ingen klagde. Ingen avbrøt. De som ikke hadde fått plass i det Akademiske Kvarter i Bergen, satt - 300 av dem - klemt sammen med storskjerm i huset ved siden av. Resten av oss måtte ty til tv og web. Vi skulle gjerne ha vært i lokalet. Vi skulle gjerne ha vært studenter igjen. Så godt det er å lære ting. Så lett det er å glemme dette med god fortellerkunst.

En god forteller følger ikke den rette linjen. Han analyserer, han beskriver små bilder og episoder. Han lar blikket hvile over forsamlingen og ikke over powerpoint eller notater. Han grøsser, humrer og ler. Men det viktigste av alt er at dette unikumet av en professor kan noe ikke mange andre får til: Han ser det store bildet, og ikke bare sitt eget lille domene. Av det gror det vyer og oversikt - og en fantastisk mulighet for oss som lytter å lære oss hvordan ting henger sammen.
Så NRK, om dere lager lydbok av disse to hundre minuttene skal jeg gladelig kjøpe den og ha den i øret når jeg lufter bikkja.
Dere som ikke har hørt dette flaggskipet av sakte-tv - finn snareste veien til nrk.no/tv før det  forsvinner derfra!

Faksmile fra NRKs nettsider
Jeg strikket meg gjennom begivenhetene som en annen Hans Nielsen Hauge, og fastelavensbolledeigen ble til i Aarebrots røykepause. Det ble en hel arm og en reise på 200 år. Takk for turen!
 

1 kommentar:

  1. Ja sjelden har vel 200 minutter foran en skjerm vært så innholdsrike! Deler din begeistring for dette, takk til Aarebrot og NRK

    SvarSlett