lørdag 17. november 2012

Lyden av fred

En krokrygget mann i en kubbestol ved kjøkkenbordet. Foran på bordet ligger Nationen. Fra kobberskåla ved siden av henter grove never fram Tiedemands gul nr 2, en eske fyrstikker og en slitt pipe. Han stapper og tenner opp. I bakgrunnen summer en radio med Folkemusikkhalvtimen. Kaffen er snart ferdigtrekt. Det er fred. Søndagsfred. Gofa, da jeg var 10.

Kanskje burde det vært en ny serie på TV2. Jakten på freden. Ikke nødvendigvis fravær av lyd, men nærvær av balanse. Verden er full av sjarlataner og velmenende engler som påstår å kunne gi deg den. Sjelefreden. Mindfulness, yoga, sjokoladespa, selvhjelpsbøker og meditasjon skal hjelpe deg fram til punktet da du kjenner fortroligheten med ditt indre. Men er det nok?

Søndag er ikke fred lenger, slik den var for gofa. Den er ukas stupebrett før du mageplasker i plikter og krav. Men som vi allerede vet: Den gode følelsen av fredag hadde ikke vært der uten maset først. For gofa var søndag vår fredag, fordi han jobbet alle de andre dagene.

Det er noe med den kalde tømmerhytta på fjellet. Vi drar dit selv om vi fryser spent i hjel. Mørkt som en sekk en fredag kveld. Du tråkker vei med sekker  og poser gjennom snøskavlene, prøver å fyre i ovnen mens neglespretten hamrer, mønstrer gradestokken i stua som fremdeles er fire plussgrader. Du ser Skavlan med vottene på. Det ryker inn. Bikkja drar snø inn i stua, du har glemt noe hjemme. Selvsagt.
Plutselig siger varmen på, du kan ta av anorakken og begynne med maten, trekke opp vinen og se peisilden brenne livlig. Det lukter bjørkeved og snart ferdig middag. Nettopp da kan du synke ned i tilfredsheten og tenke. Fred. Dette er fred. Nå kan jeg legge uka litt vekk og bare være her. Og alt det gode er foran, som den skjøre sterke våren som bringer sommeren, advent som bringer jul. Kanskje derfor det føles best av alt.
Vi skal ikke kjøpe installasjonen "Ring hytta varm". Det ble jo tjue grader til slutt.
Det du sliter for er nok det som smaker best når det kommer.

Tilfreds sier vi. Tilfreds med at livet er akkurat passe enkelt og oversiktlig. Om enn for en stakket stund. For meg -og for gamle gofa en gang for lenge siden.


5 kommentarer:

 1. Du skriver nært og ekte.Varden på lørdag er ikke helt den samme uten deg, men nå kan jeg lese blogg, flott!-:)

  SvarSlett
 2. Blir glad av å lese det her, Anne! Dersom du hadde skrive ei bok så hadde eg lest den med glede.

  SvarSlett
 3. - og jeg har sendt linken til bloggen din videre til mamma (85år), som er fryktelig lei for at du sluttet i Varden :-)

  SvarSlett
 4. Hils til moren din- veldig bra at hun er online!

  SvarSlett